Skip to content

5th Year Works

Architecture Design by Abdul Razak Thanveer

  • by
The project requirement was to design a community space for social gathering which should depict the culture and tradition of mangalore city. The building will be used for part entertainment and part offices and commercial units. Conceptually, a consecutive pattern of octagonal shape was used to give optimal usage of space with future option to grow organically. The final design had five floors with a basement with parking for ~80 cars and two- wheelers. Outside space was used for community gathering and pedestrian walkways.

Architecture Design by Abdul Razak Thanveer

  • by
Architecture Design: The project was to use the concept of Meta Architecture to design a commercial building. The site was located in mangalore. The purpose of the Meta Architecture is to make strategic architecture choices from principles of regional/vernacular architecture. The design was inspired by traditional central courtyard house. The final design plan included a central courtyard with double height floors on the south side with sloping mangalore tiled roof.

Research Study Program by Abdul Razak Thanveer

  • by
Research Study Program : The aim of the project was to document a step-well located near to subramanya temple, 14 kms from kannur town, Kerala. The documentation process involved going physically to the site and do a measured drawing of the step-well. Returning back, plan and sections were made in CAD using the data from physical site. A model with cardboard was also made. It was an interesting exercise in learning about the ancient vernacular techniques of step-well construction.